Mottóm

" Alkotni, Teremteni, A világot szeretni - ez a mi hivatásunk
( Böjte Csaba atya)

2016. január 21., csütörtök

Tűnemezelés - 6+1 tipp a biztos sikerélményhez

Szeretnék pár tapasztalatot megosztani azokkal, akik belevágnának a tűnemezelésbe, vagy már próbálták, de elakadtak, problémába ütköztek.
Az alapokról már korábban itt írtam.

A Facebookon van egy csoportunk, ahol tűnemezeléssel kapcsolatos kérdéseket tehetünk fel és megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Vannak közöttünk érdeklődők, kezdő nemezelők és gyakorlott kezűek is. Ha van kedved, csatlakozz bátran! Tűnemezelés Bogyóval

Pár tipp ahhoz, hogy időt spórolj és elkerüld a bosszankodást :)

1. Elvárások nélkül vágj bele!
    A neten rengeteg csodaszép tűnemezelt állatka, baba, ékszer található. De ne felejtsd, ezeket gyakorlott nemezelők készítik. Ha kezdő vagy, ne kezdd rögtön egy babával vagy négylábúval, inkább az alap formákkal : gömb, háromszög, vagy sütiformával szív, virág. Így megtapasztalhatod, hogyan is működik a tű, milyen mozdulatot kell végezni vele, hogyan viselkedik a gyapjú. Örülj az első művednek! Ha már jól megy, nem törik tű, jöhet a komolyabb munka :)

https://www.youtube.com/watch?v=fU6tihDWHhQ
http://www.cutoutandkeep.net/projects/heart-dango-tutorial




2. Több tűt vásárolj előre!
   Tapasztalat, és valószínűleg többen is mosolyogva bólogatnak, hogy az első próbálkozásokba bizony beletörhet a tűnk. A nemezelő tű hegye vékony. Ha nem függőlegesen mozgatjuk, hanem a gyapjúba érve elhajlítjuk, akkor törik. Ha azt tapasztalod, hogy nemezelés közben elgörbül a tű, ez annak a jele, hogy nem jó a mozdulat, jobban oda kell figyelni.
Sütiforma használatánál különösen óvatosan kell a széleknél nemezelni, mert a műanyagba nem megy bele a tű, hanem törik :) Ha van nálad pót-tű, akkor semmi gond, jöhet a következő!
Boltok, ahonnan az alapanyagokat beszerezheted:
www.manoposta.hu
www.guzsalyasbolt.hu
www.1001fonal.hu
www.ebay.com
www.etsy.com

Nemezelő tűk ( Forrás: Pinterest)

3. Próbálj ki többféle gyapjút!
   Kezdőknek legideálisabb szerintem a bunda  vagy paplan gyapjú. Ezt könnyű formázni, erősebb tűvel is könnyen nemezelődik. Ezen érdemes gyakorolni az alapokat. A babák ruháját, vagy élénkebb színű alkotásokat már jobb szalaggyapjúval befejezni. Ezek finomabb szálúak, fényesebbek és rengeteg színben kaphatóak.

https://mitandio.wordpress.com/2012/09/13/back-to-school/


4. Ne nemezelj alátét nélkül!
   Vannak művészek, akik képesek a levegőben is nemezelni :) De kezdetben jobb, ha van alátéted a nemezeléshez. Kényelmesebb, biztonságosabb, védi a tűt és az asztalt.
Ez lehet egy fürdő szivacs, habszivacs vagy kreatív boltokban kapható profi kefe alátét is. Most leginkább a rizzsel töltött juta zsákot favorizálják külföldön.

http://betzwhite.com


5. Próbálj ki több méretű és alakú tűt!
   Magyarországon három méret kapható: gyenge, közepes és erős. A gyenge a finomabb munkákhoz, tisztázáshoz, míg az erősebb a nagyobb, lazább darabok, alapformák elkészítéséhez jó. Kapható spirál tű is. A csoportban már sz volt erről is, és a tapasztalat azt mutatja, könnyebb, gyorsabb és szöszmentesebb vele a munka :)

6. Nem kell a tűt erősen a gyapjúba nyomni!
  Elég, ha a gyapjúba böködöd a tűt, nem kell az alátétbe is belemennie. Ez gyakorlást és türelmet igényel, de megéri. Így nem megy tele az alkotásod az alátét darabkáival.

+1. Soha ne hasonlítsd a kész munkádat máséhoz!
     Próbáld meg élvezni a nemezelést, az alkotást. Érezni a gyapjú finomságát, a szálakat, ahogy gabalyodnak. A tűnemezelés hangjához nincs hasonló, a gyapjú illata pedig szerintem nyugtató hatású :) Élvezd minden pillanatát, az elejétől a végéig! Ha kicsit csálé vagy szöszös a nagy mű, nevess egy jót ! Maga a folyamat a lényeg a végeredmény csak a ráadás :)


Jó nemezelést!
Szeretettel
Emese